Nyheter

TIPS gällande Genomförandeplan - Vad säger lagen?

2024-10-18 15:32
TIPS gällande Genomförandeplan - Vad säger lagen?

Information till dig som har anhörig på äldreomsorg så kallat SÄBO särskilt boende.


Eftersom jag har upptäckt stora brister både hos särskilda boenden både i vår kommun Strängnäs men även i Eskilstuna, där rutinen kring Genomförandeplan brister. Vilket innebär att på vissa boenden kan det ta år innan den skrivs/upprättas och det faktum att den skapas utan hjälp av anhöriga som har rätt att företräda sin anhöriga (brukaren) när denne lider av demenssjukdoms som klassas som funktionsnedsättning (funktionsvariation).

Varför är det så viktigt att detta dokument finns?

Jo, det handlar om värdighetsgarantin för äldre och att personalen ska veta om när, var och hur de ska utföra olika omsorgsuppdrag.


Lagen som reglerar upprättandet av en genomförandeplan inom äldreomsorgen i Sverige är Socialtjänstlagen (SoL, 2001:453). Enligt 3 kap. 3 § i lagen ska en genomförandeplan upprättas för de personer som får insatser enligt socialtjänstlagen, vilket inkluderar särskilt boende för äldre.

Det är viktigt att notera att genomförandeplanen ska baseras på den individuella bedömningen av den hjälpbehov och önskemål som den äldre personen har. Genomförandeplanen ska också kontinuerligt följas upp och revideras vid behov.


Enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ska en genomförandeplan upprättas inom tre veckor efter att en brukare har flyttat in på ett boende inom äldreomsorgen. Detta är för att säkerställa att brukaren snabbt får den hjälp och det stöd som behövs i sin nya livssituation. Det är viktigt att planen är anpassad efter brukarens individuella behov och önskemål.

 

Enligt svensk lag har brukaren rätt till stöd av anhöriga vid upprättandet av en genomförandeplan, särskilt om brukaren lider av demenssjukdom eller annan funktionsnedsättning. Detta stöd regleras i Socialtjänstlagen (SoL), särskilt i Kapitel 2§ 3, där det anges att den enskilde har rätt att få hjälp och stöd av sina närstående.

Det är också relevant att nämna Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), där det i  anges att personer med vissa funktionsnedsättningar har rätt till stöd. Båda dessa lagar syftar till att säkerställa att individens behov beaktas och att stöd erbjuds på ett sådant sätt att det främjar delaktighet och självbestämmande.

 

Vad ska Genomförandeplanen innefatta?

 

  1. Personlig information: Grundläggande uppgifter om den äldre personen, såsom namn, ålder, kontaktinformation och eventuell anhörigkontakt.
  2. Identifiering av behov: En bedömning av den äldres fysiska, psykiska och sociala behov. Detta inkluderar medicinska behov, hjälpmedelsbehov och behov av socialt stöd.
  3. Mål och önskemål: Tydliga mål för vården och omsorgen, samt den äldres egna önskemål och preferenser. Detta kan innefatta önskemål om aktiviteter, kost, social samvaro och hur de vill ha sin vardag utformad.
  4. Vård- och omsorgsåtgärder: Specifika åtgärder som ska vidtas för att möta de identifierade behoven. Det kan handla om personlig omvårdnad, medicinsk behandling, rehabilitering och sociala aktiviteter.
  5. Ansvar och rollfördelning: Klargörande av vem som är ansvarig för vilka åtgärder, inklusive personalens ansvar och eventuella anhörigas roll.
  6. Uppföljning och utvärdering: Rutiner för hur planen ska följas upp och utvärderas över tid. Det är viktigt att planen är dynamisk och kan anpassas efter förändrade behov.
  7. Dokumentation: En översikt över hur dokumentationen av genomföranden och uppföljningar ska hanteras, vilket är viktigt för både kvalitetssäkring och ansvarighet.
  8. Samverkan med andra: Information om hur man tänker samverka med andra aktörer, som sjukvård, rehabilitering och eventuella frivilligorganisationer.

 

Genom att inkludera dessa punkter kan en skriftlig genomförandeplan bidra till att den äldre personen får en vård och omsorg som är anpassad efter deras specifika situation och livssituation.


Hoppas denna information kan hjälpa dig som arbetar för att din anhöriga ska ha det så bra som möjligt. Vet hur det är och har egen erfarenhet av att vara vårdare av anhörig.


Med vänlig hälsning, Yvonne